Rádióamatőr Bemutatkozás

Az ASE RSC elődjét (PAV-MHSZ Rádióklub) 1984.09.25.-én Pónya József vezérigazgató megbízásából helyettesének, Szabó Józsefnek és az MHSZ OK vezetőjének, Kiss Lajosnak a támogatásával Mach János alapította azzal a céllal, hogy az atomerőművet építő majd üzemeltető dolgozók kipihenhessék magukat szabadidejükben és élhessenek az Atomerőmű lakótelep közelségéből adódó, rádióamatőr tevékenységet biztosító lehetőséggel.

Bemutatkozás


Hivatalos név: Atomerőmű Sportegyesület Rádióamatőr Szakosztály (ASE RSC)
Székhely: 7030 Paks, Gesztenyés u. 2.

Levelezési cím: 7030 Paks, Gesztenyés u. 2.

Telefon: (36) 75 311-000

Telephely: 7030 Paks, Vácika dűlő - Ürgemező hrsz.: 0444/5.
Telefon: (36) 75 310-630; mobil: (06) 30 487-02-55
e-mail cím: ha3dx.klub@gmail.com
, mach.janos@gmail.com, kovacsfp@gmail.com

 

Az Atomerőmű Sportegyesület Rádióamatőr Szakosztálya (ASE RSC) történetének előzményei, rövid áttekintése

 

Az ASE RSC elődjét (PAV-MHSZ Rádióklub) 1984.09.25.-én Pónya József vezérigazgató megbízásából helyettesének, Szabó Józsefnek és az MHSZ OK vezetőjének, Kiss Lajosnak a támogatásával Mach János alapította azzal a céllal, hogy az atomerőművet építő majd üzemeltető dolgozók kipihenhessék magukat szabadidejükben és élhessenek az Atomerőmű lakótelep közelségéből adódó, rádióamatőr tevékenységet biztosító lehetőséggel.

A rádióklub telephelyének 1 ha nagyságú területét a helyi TSZ 1986 tavaszán térítésmentesen adta birtokba klubunknak. 1986 őszére elkészült a jelenlegi formájában látható kétszintes klubház Riczkó Józsefnek és a Villamos Labor dolgozóinak köszönhetően.

Az atomerőmű végig meghatározó szerepet játszott – illetve játszik jelenleg is – a klub életében - a kiépítésben, karbantartásban, javításban, üzemeltetésben - a működési feltételek biztosításában.

1987-ben Mach János elgondolásainak megfelelően HA3NL, HA3NX, HA3UA, HA3UF, HA3UU, HA0UZ (HA3UZ), HA4XC, HA4XW, HA4ZB amatőrtársak összefogásának, valamint Kovács András Zoltánnak köszönhetően a kezdet az alapokat jelentő műszaki-, tudományos és tömegsport tevékenység feltételeinek megteremtésével kezdődött.

 

Fentieknek megfelelően elkészült:

 

- a PAKS-2 digitális átjátszó;

- a HG3NPS digitális RMNC átjátszó hálózat;

- a HG3RVC fónia átjátszó;

- a jelenlegi formájában látható telephelyi ingatlan.

 

Az ingatlanon (telephelyen) elkészült:

 

- az antennaárbocok felállítása;

- rövidhullámú antennarendszerek készítése, felszerelése;

- ultrarövid hullámú antennarendszerek készítése, felszerelése;

- az elektromos hálózat kiépítése;

- a vízvezeték hálózat kiépítése;

- a telefonhálózat kiépítése;

- az adószobák bútorzatainak elkészítése;

- az elinduláshoz szükséges adó-vevő berendezések üzembe helyezése;

- számítógépek, kiegészítő berendezések készítése, üzembe helyezése.

 

A Szakosztály elődje (PAV-MHSZ Rádióklub) 1986-ban belépett a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) szervezetébe. Az első évtizedben a konstruktőr tevékenység és a hagyományos rádióforgalmi tevékenység mellett a tudományos kísérletek kerültek előtérbe kiemelkedő, hazánkban megismételhetetlen eredményekkel (EME és MS kísérletek), melyek Mach János nevéhez fűződnek.

A rádióamatőr szabadidős hobbitevékenység mellett 1989 év végén az akkori törvényi előírásoknak megfelelően László Pál támogatásával a klub tagjai úgy határoztak, hogy kezdeményezik a bíróságon az önálló jogi személlyé történő nyilvántartásba vételi eljárás megindítását. A Tolna m-i Bíróság a klubot 321. számon 1990 január 22.-én nyilvántartásba vette, majd a klub a Civil Törvény hatályba lépésével a tv. előírásainak megfelelően civil egyesületté alakult változatlan bejegyzés-számon.

Rádióklubunk a MRASZ megbízásából 27 évig adott otthont a HA DX klubnak.

Rádióklubunk a MRASZ megbízásából több mint egy évtizedig rendezte és értékelte legnagyobb hazai világversenyünket, a HA DX versenyt.

Mach János mintegy két évtizedig volt a MRASZ elnökség tagja.

Rádióklubunkat 1991-ben az a megtiszteltetés érte, hogy a MRASZ megbízásából Mach János vezetésével Albániában rádióállomást építhetett.

Rádióklubunk a kezdetektől napjainkig a klub tagjainak összefogásával, kizárólag szabadidőben, ellenszolgáltatás nélkül fejti ki tevékenységét. Az eltelt 32 évben egyszer sem volt fizetett alkalmazottja, illetve fizetett edzője klubnak. Ezt a feladatot szabadidejében a mindenkori klubelnök/rádióállomás vezető látta/látja el. Nincs külön szakmai stáb.

A telephely kiépítését, az önálló jogi személlyé válást követően a hobbitevékenység mellett egyidejűleg megjelent a rádióamatőr rádióforgalmi versenysport.

A mindinkább sokasodó hazai sporteredmények nyomában idővel a nemzetközi sikerek is megjelentek.

Felnőtt kategóriában hazai szinten az első komoly sikert 1987-ben értük el, majd az 1990. és 1991. évi rövidhullámú rádióforgalmi világbajnokságon klubunk a magyar válogatott színeiben világbajnoki címet szerzett.

Azt követően a világbajnokságon Mach János egyéni kategóriában második helyezést ért el.

A megfelelő műszaki színvonalú kiépítettségnek is köszönhetően a klub Mach János vezetésével évről évre a nemzetközi versenyek élmezőnyében végzett (az eredményeket a nemzetközi versenyeket rendező, és azokat közzé tevő szerv táblázatai tartalmazzák).

Mach János 2003-ban a rádióforgalmi EB-n kategóriájában 78 résztvevőt megelőzve Európa bajnoki címet szerzett.

Mach János 2006 és 2009 között világra szóló MS és EME rádióamatőr rádióforgalmi összeköttetéseket létesített.

Mach János 2009-ben a MRASZ szervezetében végzett több évtizedes munkájáért emléklap kitüntetésben. részesült,

A klub életében 2010-től kezdődően átütő sikert jelentett, hogy a klub az önálló jogi személyiségét megtartva sportolás tekintetében beintegrálódhatott az ASE szervezetébe az MVM PA ZRT – ASE - ARSK háromoldalú megállapodás alapján (lásd: melléklet).

Mach János 2011-ben MRASZ ÉLETMŰ DÍJ kitüntetésben részesült.

Fentieket követően 2014-től megalakult ASE RSC néven az ASE Szabadidősport Szakosztály Rádióamatőr Szakcsoport, melyet önálló melléklet tartalmaz.

A rádióklub, valamint Nyemcsek Károly és Mach János több világ- és Európa-bajnoki címe mellett az egyéb nemzetközi rádióamatőr versenyeken (világ kupákon) elért I.-II-III. mellett Nyemcsek Károly a kiemelkedő spanyol nyelvtudásának köszönhetően 2013-2014-2015-ben megnyerte a Juan Carlos spanyol király által alapított világversenyt, ez által elnyerve minden évben a spanyol király által alapított trófeát.

Az ASE RSC 2014-ben és 2015-ben a telephelyén Rádióamatőr Nyílt napot tartott a szakcsoportban folytatható tevékenység elméleti és gyakorlati bemutatása céljából.

Jelenleg folyik az önálló jogi személy klub beolvadása az ASE szervezetébe.

Összefoglalóan elmondható, hogy az ASE RSC egyik meghatározó vonása, egyben a sikerekhez vezető ars poeticája, hogy elsősorban a természetet, a rádióamatőr tájékozódási futást, valamint a rádióamatőr rádióforgalmi tevékenységet akarja megszerettetni a gyerekekkel, minél nagyobb létszámban érve el őket, de ugyanakkor biztosítani kívánja a feltételeket a tehetségek kiválasztódásához és a professzionális élsportbeli felkészüléshez is. A Szakcsoport eddigi története visszaigazolta ezt a szemléletet: a sportolói csapatot kizárólag az ASE RSC versenyzői alkotják, s akik az itteni lehetőségeknek köszönhetően értek el mind a hazai, mind a nemzetközi porondon kimagasló eredményeket.

ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%